Αναπτυξιολόγος

 
Παρέχονται υπηρεσίες πρώιμης Διάγνωσης και Αποκατάστασης Αναπτυξιακών Διαταραχών από ηλικίας 0-18 ετών. Βρέφη, Νήπια, Παιδιά - για τα οποία υπάρχει υποψία ότι υστερούν στην εξέλιξή τους -υποβάλλονται σε ειδικότερη αναπτυξιακή και οργανική εξέταση για να εκτιμηθεί η καθυστέρηση και διαταραχή και η έκταση συνοδών ελλειμμάτων σε αρχικό στάδιο.

Σκοπός η άμεση βελτίωσή τους με παροχή θεραπευτικών προγραμμάτων, άμεσης προώθησης σε υπηρεσίες αποκατάστασης και εκπαιδευτικές δομές.

Στόχος ήδη στην πρώτη αξιολόγηση με διεθνώς αναγνωρισμένες τυποποιημένες αναπτυξιακές μεθόδους σταθμισμένες (από τουλάχιστον 20ετίας στον Ελλαδικό χώρο) να εντοπίζονται προβλήματα σε όλους τους επιμέρους τομείς ανάπτυξης όπως στην: αδρά, λεπτή κινητικότητα, αντίληψη, κατανόηση – έκφραση ομιλίας, στο λόγο, συμπεριφορά, κοινωνικότητα, αυτοεξυπηρέτηση, αισθητήρια όργανα (π.χ. όραση – ακοή), σωματική παρακολούθηση (π.χ. αποκλίσεις βάρους – ύψους) κ.λ.π.

Στους γονείς άμεσα μαζί με ενημερωτικό ιατρικό σημείωμα και πιστοποιητικό θεραπείας χορηγούνται έντυπα με παιδαγωγικό υλικό, βιβλιογραφία, ενημερωτικά φυλλάδια με θεραπευτικές κατευθύνσεις, εγχειρίδια για Α.Μ.Ε.Α., ώστε να κατανοήσουν τα καθιερωμένα αναπτυξιακά φυσιολογικά όρια και τη διαφοροποίηση μιας επιβράδυνσης από την αναπηρία για να αποφευχθεί ψυχικό και οικονομικό κόστος στους ίδιους αλλά και σε κρατικούς φορείς (π.χ. ασφαλιστικοί φορείς, προνοιακά επιδόματα) με σκοπό τη μείωση ή αποφυγή υπερδιάγνωσης - υπερθεραπείας.

Όλοι οι γονείς θέλουν να διαπαιδαγωγούν το παιδί τους σωστά. Ήδη, από τον καιρό που το περιμένουν να έρθει στον κόσμο, ετοιμάζονται, διαβάζουν, παρατηρούν τριγύρω ώστε να δώσουν στον καρπό της αγάπης τους την καλύτερη αγωγή που μπορούν. Και όταν κληθούν να αναλάβουν τον ρόλο τους, άλλοτε με επιδεξιότητα, άλλοτε ίσως αδέξια, το φροντίζουν με όλη τους τη δύναμη.Ως διαπαιδαγώγηση εννοούμε τη βοήθεια που προσφέρουμε στο παιδί προσαρμοσμένη στην εκάστοτε ηλικία του με στόχο τη φυσιολογική ανάπτυξή του και τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας. Η διαπαιδαγώγηση εξαρτάται από την ηλικία, αλλά και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Τα γενετικά στοιχεία που κληρονομούνται από τους γονείς προκαθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την προσωπικότητα. Αυτή όμως εκφράζεται με τόσο μεγάλες παραλλαγές, που σπάνια μπορεί δύο άτομα -ακόμα και αν είναι δίδυμα αδέλφια- να είναι όμοια.

Για κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετικός τρόπος προσέγγισης.Κάθε παιδί ακόμα και προληπτικά για την αποφυγή απόκλισης, ελλείμματος ή διαταραχής της αναπτυξιακής του εξέλιξης μετά την αρχική αδρά αξιολόγηση από τον παιδίατρο πρέπει να παραπέμπεται στον ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση .

Νευροαναπτυξιακές διαταραχές- νοσήματα προς διερεύνηση:
 • Αναπτυξιακή Ανωριμότητα- Καθυστέρηση
 • Ανωριμότητα- Διαταραχή Αδράς- Λεπτής Κινητικότητας (πχ.Εγκεφαλική Παράλυση)• Διαταραχές Ομιλίας -Λόγου• Αντιληπτική Ανωριμότητα-Νοητική Υστέρηση
 • Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος-Διάχυτες Αναπτυξικακές Διαταραχές
 • Διαταραχές Συμπεριφοράς -Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής με ή χωρίς Υπερκινητικότητα
 • Διαταραχές Συναισθήματος
 • Μαθησιακές Δυσκολίες (Γενικευμένες-Ειδικές πχ. Δυσλεξία)
 • Αξιολόγηση ‘Παιδιών Υψηλού Κινδύνου (πχ. Προωρότητα ,Πολυδύναμη Κύηση)
 • Αξιολόγηση ‘Παιδιών με Χρόνια Νοσήματα, Γεννετικά Σύνδρομα
 • Αξιολόγηση ‘Παιδιών με Προβλήματα Αυτοεξυπηρέτησης (πχ. Εγκόπρηση- Ενούρηση)
 • Αισθητηριακές Διαταραχές (πχ. Μειωμένη Όραση – Ακοή
 • Άλλα ψυχολογικά Προβλήματα (πχ. , Διαταραχές Ύπνου,Διατροφικές Διαταραχές, Μονογονεϊκή Οικογένεια-Διαζύγιο, Επιλεκτική Αλαλία, κλπ)
 
 
 

Επικοινωνήστε μαζί μας

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Αγάπη

 
Για όλους τους ανθρώπους που μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον που τους προσέφερε και τους έδειξε αγάπη, είναι αυτονόητο. Υπάρχουν όμως γονείς που πιστεύουν ότι είναι καταστρεπτικό γιατί φοβούνται ότι θα γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Ασφαλώς, πρόκειται για μεγάλη παρανόηση!

Όσο μικρότερο είναι το παιδί, τόσο εντατικότερα πρέπει να του δείχνουμε την αγάπη μας. Το παιδί καταλαβαίνει -από πολύ μικρό ήδη- ποιος το αγαπά, και αντιδρά αντίστοιχα.

Αν είναι σίγουρο γι’ αυτό, θα προσπαθήσει και το ίδιο να δείξει την αγάπη του και με τις ενέργειές του να ευχαριστήσει τους γονείς. Φυσικά πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές και να ξεχωρίζουμε την αγάπη από τη συνεχή υποχωρητικότητα και την αστάθεια συμπεριφοράς, καταστάσεις που τις εκμεταλλεύεται και οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.
 
 
 

Επιβράβευση και ενθάρρυνση

 
Σε αντίθεση με την τιμωρία, η επιβράβευση έχει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα γιατί ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Για ό,τι νέο ή καλό μαθαίνει καθημερινά, πρέπει να επιβραβεύεται. Χρειάζεται να ενισχύουμε κάθε προσπάθειά του για διεκπεραίωση διαδικασιών που είναι σωστές και αντιστοιχούν στην ηλικία του, χωρίς υπερβολές που ικανοποιούν τις φιλοδοξίες και τις εγωιστικές τάσεις των γονιών και παράλληλα είναι επικίνδυνες για το παιδί.